Μία νέα εποχή πειρατείας μέσω Internet εμφανίζεται απειλητικά και προμηνύει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που δημιούργησε η πειρατεία των CD.
Η δισκογραφία εισέρχεται ταχύτατα στην εποχή της ψηφιακής διανομής. Οι τεχνολογίες διάθεσης της μουσικής αλλάζουν ριζικά, αποφέροντας τεράστια οφέλη σε παραγωγούς, διανομείς και καταναλωτές. Για να διασφαλιστεί η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και στον ψηφιακό κόσμο πρέπει και οι αντίστοιχοι νόμοι να εκσυγχρονιστούν.
Όπως και να 'χει, οι θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζονται οι υπάρχοντες νόμοι, δεν αλλάζουν. Οι σύγχρονοι νόμοι απλά πρέπει να διασφαλίσουν την προστασία των δημιουργών, καλλιτεχνών, παραγωγών και από την ηλεκτρονική πειρατεία. Οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες του Διαδικτύου για να ελέγξουν τη χρήση των έργων τους.
Πειρατεία στο Internet - το πρόβλημα και η αντιμετώπιση
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η πειρατεία στο Internet αποτελούσε ελάχιστη εμπορική απειλή για τη μουσική βιομηχανία. Αυτό άλλαξε λόγω των νέων τρόπων συμπίεσης δεδομένων που ανακαλύφθηκαν και λόγω της αύξησης της διαθέσιμης ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων στο Δίκτυο. Η ηλεκτρονική πειρατεία πλέον απειλεί τη βιωσιμότητα του ηλεκτρονικού εμπορίου μουσικής. Η IFPI συντονίζει τις ενέργειες της διεθνούς δισκογραφίας για προστασία των δικαιωμάτων της με τεχνολογικά μέσα και νομικές ενέργειες.
Η φύση και το μέγεθος της ηλεκτρονικής πειρατείας
Ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια που καλείται να αντιμετωπίσει η μουσική βιομηχανία στην ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος ηλεκτρονικής διανομής μουσικής είναι η "ηλεκτρονική μουσική πειρατεία". Η γνωστότερη μορφή της είναι η συμπίεση των τραγουδιών σε αρχεία μορφής MP3 και η διάθεσή τους μέσω του Internet, χωρίς τη συγκατάθεση των δικαιούχων, δηλαδή χωρίς πληρωμή των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης σε αυτούς που συνέβαλλαν ή επένδυσαν στη δημιουργία αυτών των τραγουδιών.
Η μεγάλη απήχηση του MP3 οδήγησε τις εταιρίες ηλεκτρονικών στην κατασκευή συσκευών συμβατών με τα αρχεία μουσικής, ξεκινώντας από τα mp3 players και φτάνοντας πλέον στα smart phones. Οι καταναλωτές μπορούν πια να ακούσουν τα αποθηκευμένα μουσικά αρχεία οπουδήποτε και οποτεδήποτε, ενώ στο παρελθόν ήταν απαραίτητη η χρήση του υπολογιστή τους.
Η μουσική πειρατεία στο Internet είναι ήδη διαδεδομένη. Είναι πλέον αδύνατο να υπολογιστεί ο αριθμός των τραγουδιών που αποθηκεύονται παράνομα κάθε χρόνο. Μεγάλης σημασίας είναι η επίδραση της ηλεκτρονικής πειρατείας στην ανάπτυξη ενός νόμιμου περιβάλλοντος ηλεκτρονικής διάθεσης μουσικής μέσω του Internet. Παρά την ανάπτυξη πολλών διαφορετικών μοντέλων και υπηρεσιών νόμιμης ψηφιακής διάθεσης της μουσικής, οι καταναλωτές δεν θεωρούν ότι πρέπει να πληρώσουν για να "κατεβάσουν" μουσική από το Δίκτυο, όταν μπορούν να βρουν αυτό που θέλουν δωρεάν από τα πειρατικά sites. Είναι προφανής η αρνητική επίδραση του φαινομένου στις τεράστιες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, τόσο των δισκογραφικών εταιριών, όσο και των εταιριών ηλεκτρονικού εμπορίου.
Η “δωρεάν” διάθεση αρχείων MP3 στο Internet από πειρατικά sites δεν γίνεται χωρίς όφελος για τους πειρατές. Τα διαφημιστικά banners σε μία ιστοσελίδα και οι συνδρομές αποφέρουν στους ιδιοκτήτες των σελίδων αρκετές δεκάδες έως και εκατοντάδες δολάρια το μήνα για τα sites που είναι γνωστά και δέχονται εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά.
Σαν απάντηση, η IFPI, σε συνεργασία και με άλλους οργανισμούς διαχείρισης δικαιωμάτων και φορείς, επιδιώκει την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων για την αντιμετώπιση των διαφορετικών μορφών διαδικτυακής πειρατείας, με στόχο τη στήριξη των νόμιμων και ολοένα πιο οικονομικών μεθόδων νόμιμης πρόσβασης στη μουσική, που σέβονται τους δημιουργούς και τα τα δικαιώματά τους.